Vidím chodce s vestou

V pondělí 6. května 2013 proběhlo ověřovací praktické měření k vyhodnocení světelných vlastností vybraných reflexních prvků a oděvů chodců při nočních dopravních nehodách. Toto měření navázalo na laboratorní testy vzorků materiálů, které byly v loňském roce laskavě zapůjčeny Ústavu soudního inženýrství firmou Klimatex a.s.

Měření probíhalo mimo laboratoř v praktickém provozu u přehrady v Brně, kde byly jednotlivé barevné varianty materiálů z laboratorních měření nasazeny na vyrobené figuríny a postupně osvětlovány dvěma vozidly (Škoda Octavia s halogenovými a VW Tiguan s xenonovými světlomety) ze vzdálenosti 80 metrů, což je cca vzdálenost přiměřená rychlosti 90 km/h (tedy rychlosti jízdy mimo obec).

Figuríny v postupně se měnících barvách
Figuríny v postupně se měnících barvách

Tuto vzdálenost je nutno zajistit pro bezpečné zastavení vozidla před chodcem, který se bude pohybovat po krajnici. Byly testovány různé barevné varianty oblečení od bílé po černou ve stejnobarevném provedení.

Jednotlivá měření byla mimo jiné dokumentována z hlediska světelných vlastností zařízením Lumidisp.

Modře oděné figuríny

V závěru byly měření podrobeny reflexní pásky a prvky a také vybrané reflexní vesty od velmi levných a nekvalitních až po značkové a velmi kvalitní (ve spolupráci s BESIP). Měření ukázala podstatné rozdíly v jednotlivých barevných variantách i rozdíly z pohledu užitého osvětlení.

Vesty a jejich rozdíly na vzdálenost 80 metrů
Vesty a jejich rozdíly na vzdálenost 80 metrů
Vesty a jejich rozdíly - detail.
Vesty a jejich rozdíly – detail.

Měření, která probíhala ve spolupráci Ústavu soudního inženýrství a Fakulty elektrotechniky a informačních technologií měla za cíl porovnat laboratorní výsledky s reálným provozem a upozornit na nutnost zákonné úpravy ve vztahu k povinnostem chodců při pohybu mimo obec za snížené viditelnosti.