Jízda a brzdění v oblouku

Ve dnech 26.7. až 5.8. 2013 jsme v rámci sběru dat pro disertační práce doktorandů s kolegy Ing. Vladimírem Panáčkem, Ing. Peterem Vertalem a Ing. Jakubem Motlem v Rakousku na testovacím polygonu provedli testy plně vybaveného velmi moderního vozidla s důrazem na zjišťování chování tohoto vozidla plného elektronických systémů při jízdě a brzdění v oblouku vyššími rychlostmi.

2

Toto nové vozidlo bylo totiž, mimo jiné, vybaveno pohonem všech kol, silným benzinovým motorem s automatickou převodovkou, výtečnými pneumatikami Pirelli a stabilizačním systémem poslední generace (zapnutý i vypnutý).

Byly projížděny postupně oblouky o poloměru 30, 40 a 50 metrů na hranici bezpečné jízdy s důrazem na mezní (ještě bezpečnou) rychlost průjezdu a intenzivní brzdění v průběhu jízdy v oblouku.

Vozidlo bylo vybaveno soustavou kamer s GPS, akcelerometry a vysokorychlostí kamerou, diferenční GPS stanicí s přesností +- 1 cm k přesné poloze a rychlosti vozidla a další vysokorychlostní kamery byly mimo vozidlo a na plošině.

Po doplnění brzdnými zkouškami bylo možno zjistit, že vozidlo brzdilo na suchém povrchu s průměrnou hodnotou plného brzdného zpomalení až téměř 11,5 metrů za sekundu na druhou.

s

Na povrchu mokrém více než 10 metrů za sekundu na druhou, což jsou skvělé výsledky.

Na základě prvotních výsledků lze říci, že pokud by mi, jako řidiči, nebránily psychologické a psychické hranice, dosažitelná adheze v příčném směru by byla prakticky shodná jako ve směru podélném. Vozidlo se chovalo během jízdy obloukem výborně a počátky nestability spočívající v bočním odskakování a sunutí začínaly u nejvyšších rychlostí (cca 80 km/h u poloměru 50 metrů) až v průběhu intenzivního brzdění v oblouku vždy na konci manévru.

Na následujícím grafu je patrný červeně průběh zrychlení v podélném směru (akcelerace a brzdění v oblouku) a modře průběh akcelerace v příčném směru. Je patrné, že dosahovaná maxima okolo 8,5 metru za sekundu na druhou jsou prakticky v obou směrech podobná.