Vybrzďování a agresivní jízda

V souvislosti s několika mediálními kauzami se v České republice uchytily pojmy “vybrzďování” a “trestání”. Některým z řidičů se dostalo přezdívky “pirát”.

Tři až patnáct let natvrdo a čtyři až deset let zákaz řízení, o financích nemluvím. Nestojí to už za zamyšlení?

Za skutečný počátek ostřejšího řešení uvedeného chování u nás lze chápat jednání řidiče Škody Superb v roce 2010, který se nespokojil v levém jízdním pruhu s rychlostí vozidla Mazda a toto vozidlo po jeho zařazení vpravo namísto plynulého předjetí poměrně ostrým manévrem pomohl dostal vpravo z dálnice. Jen shodou okolností a náhod nedošlo k tragickým následkům (upoutání, mládí, poměrně volné okolí dálnice, apod.). Tento manévr dynamického vrácení do pravého jízdního pruhu byl zachycen kamerou na mýtné bráně, kdy bylo možné analýzou videozáznamu ověřit průběh manévru a na základě časové osy i vyhodnotit dynamiku příčného přemístění vozidla Škoda (vyhnutí) vpravo. Řidič byl pravomocně potrestán rozsudkem pěti let nepodmíněně (dle mnoha názorů poměrně tvrdý trest pro do té doby bezproblémového řidiče),  zákazem činnosti (řízení vozidel) v délce sedmi let a k náhradě škody.

Druhým případem byl případ řidiče vozidla Mercedes, který při své uspěchané jízdě podjížděl vozidla zprava (neplést s pojmem souběžná jízda) a první z jeho manévrů – jeho počátek, který dopadl ještě dobře byl opět zachycen na kamery mýtné brány (člověk by řekl, že o nich už každý ví) a k dispozici byly také záznamy GPS ze sledovacího zařízení v autě (130km/h taky nejel). Další manévr o několik kilometrů dál už nebyl tak klidný a brzdění v levém jízdním pruhu po předchozím podjetí skončilo nárazem s rozdílem rychlostí okolo 40 km/h. V prosinci 2012 dostal tento řidič dvouletý trest s čtyřletou podmínkou a zákazem činnosti (řízení) v délce trvání sedmi let. Amnestie vykonala své a tento “řidič”, na rozdíl od předchozího recidivista za volantem o jehož stavu se rozpovídal i psychiatr, nemůže akorát za volant (naštěstí a snad to vydrží).

Dalším vážnějším případem, který se dostal až k soudu se proslavil řidič v Brně, který hrdinně brzdil před autobusem MHD plným lidí a ještě mu ukázal, že je jednička, neboť asi také někam strašně spěchal. Opět se nejednalo o žádného beránka. Buď na základě své inteligence, nebo inteligence svého právního zástupce uváděl, že si spletl pedály (asi proto tvrdil, že je zkušeným řidičem a proto asi ukazoval ten prostředník). Tento pán si také půjde sednout do chládku, kde bude času na přemýšlení dost, neboť dostal tři roky nepodmíněně, šest let zákaz činnosti (řízení) a náhradu škody zraněné důchodkyni z autobusu.

Dalším případem, který zmíním ač není rozhodně posledním, je pán, který chtěl v roce 2011 předjet autobus a řidič autobusu jej neměl nechat. Tento jedinec, který dříve chránil US ambasádu si na řidiče autobusu počkal na nádraží a ztřískal ho tak, že bojoval o život (má trvalé následky v podobě dvojitého vidění a část mozku nemůže používat). Dnes už se asi na své spěchání dívá s odstupem. Pravomocný trest se zastavil na číslici čtyři roky nepodmíněně se zákazem řízení na čtyři roky.

Následovalo vybrzďování řidiče VW na rychlostní komunikaci na Mladou Boleslav, když se opět řidiči osobního vozidla zdálo, že nákladní vozidlo DAF se příliš neochotně a pomalu zařazuje před předjíždějící cisternový návěs Volvo vezoucí nebezpečné látky ADR. Naštěstí byla celá událost náramně hezky zdokumentována z palubní kamery řidiče soupravy ADR Volvo. Řidič osobního vozidla již během velmi krátkého zařazování brzdil kolem levého předního rohu DAFu, poté zašlápl naplno. Řidič DAFu stačil velmi dobře reagoval brzděním, ke kontaktu nedošlo a řidič VW akceleroval a ujel (ne nadlouho). Řidič cisterny měl také hodně práce a s ohledem na zkracující se vzdálenost mezi Volvem a DAFem zvolil vyhýbání do levého pruhu a těsně minul DAF. Případ není prozatím skončen.

Jeden z exotů se svým BMW vybrzďoval autobus plný lidí. Vtipné bylo, že autobus předjel a poté uhýbal k pravému okraji pravého jízdního pruhu rychlostní komunikace, nechal autobus projet a udělal totéž podruhé. Řidič autobusu měl za čelním sklem kameru, která vše natočila. Takže argumentovat při druhém vybrzdění např. technickou závadou nebo nutností vyřídit urgentní telefonát by bylo dost zbytečné.

Jedním z posledních z případů je agresivní řidič Jaguaru v Brně, který po gestikulaci v Pisárkách hloupě narazil do dodávky s pracovníky. Případ byl překvalifikován z ublížení na zdraví na pokus o vraždu, čemuž odpovídá dosud nevídaný trest silničního pirátu, zatím nepravomocně 15 let odnětí svobody. Nerad komentuji vše bez důkladné znalosti spisu, ale tento trest považuji za zcela mimo, řidič osobního auta zcela jistě nechtěl posádku usmrtit. Když porovnáme s řidičem z Blanenska, který sraženého chodce odvezl do lesa a nechal ho tam i se svou přítelkyní bez pomoci mimo silnici a dostal o třetinu míň, tak nevím.

Posledním případem je vybrzďování nákladního vozidla na D2, cizinec ve Volvu spěchající a trestající řidiče DAF za podle jeho názoru dlouhý pohyb v levém jízdním pruhu: https://brno.idnes.cz/nehoda-vybrzdovani-ridic-auta-kamion-dalnice-d2-podivin-pgo-/brno-zpravy.aspx?c=A180315_121026_brno-zpravy_dh

Všechny případy souvisejí se spěchem (ač již vlivem manažerského povolání či jen tak), agresivitou, kterou si při řízení povýšenecky jmenovaní vybíjeli na okolí či psychickou poruchou nebo silnou duševní nepohodou. Polovina z nich si doteď myslí, že neudělali nic divného, což je podle mého názoru daleko nejhorší a domnívám se, že trest tedy nemůže splnit svůj účel, ale snad alespoň ochrání na čas ty ostatní, kteří upřednostňují defenzivní a přemýšlivou jízdu, i když může být někdy nad rychlostním limitem.

Jak asi dopadne stojící prostřední auto, co stihne zareagovat na vybrzdění piráta, když dostane v dálniční rychlosti ránu zezadu, když řidič posledního auta nestihne zareagovat? Třeba takto, se smrtelným zraněním posádky, a to pirát “zapomněl” zaplatit i povinné ručení.

Publikováno v Blog