Extrémně snížená viditelnost

  • Učili Vás v autoškole jak jezdit v noci či za jinak snížené viditelnosti?
  • Absolvovali jste v rámci přípravy noční jízdy?
  • Máte právní povědomí o možných následcích noční jízdy, pokud dojde k nehodě?

Otázek by mohlo být celá řada. Ze zkušeností nám vyplývá, že mnoho řidičů se dozví o správném způsobu jízdy až v soudní síni při hlavním líčení, v lepším případě u správního řízení. Během přípravy na řidičskou kariéru jim nikdo neřekl o rychlosti přiměřené dohledu či dosvitu na daný typ světlometů.

Ranní či noční mlha může omezit viditelnost až třeba na 20 metrů, co to v takové chvíli znamená pro povinnosti řidiče? Musí přizpůsobit rychlost jízdy svého vozidla okolnostem, které je možné předvídat. Co je takovou okolností, není striktně definováno, ale zcela jistě to může být chodec, skupina chodců, např. s kočárkem či vozíkem, cyklista, změna povrchu komunikace apod. Otázkou spornou jsou například ležící osoby a otázka, zda byla vytvořena řidiči některá z překážek. Ležící osoby se mohou na silnici dostat vlivem opilosti, ale také v důsledku svého zdravotního stavu či náhlé indispozice.

Jaká je tedy přiměřená rychlost, na kterou se soud zpravidla v daném případě táže a na základě rozdílu vůči Vaší rychlosti vypočtené se poté rozhoduje?

Z tabulky je zřejmé, že pokud je mlha (že by se dala krájet), např. omezující dohled na 20 metrů, neměli byste jet více než 40 km/h a pokud bude možné vidět na 25 metrů, pak ne více než 50 km/h, i když za sucha Vaše vozidlo brzdí se zpomalením 10 m/s2. Nehledě samozřejmě na to, že v daném místě je rychlost předpisem stanovená na 90 km/h.

mlha