Nárazové testy

Dobrá věc se podařila. Ukázalo se, že hodnotné konkurenceschopné nárazové testy lze provádět i u nás. Když se dalo dohromady velké množství subjektů a dobrovolníků,  se společným cílem, ve dne 28. a 29.4.2014 bylo provedeno poměrně velké množství nárazových zkoušek vozidel.

V úvodní části byly provedeny jízdní zkoušky na uzavřené komunikaci s cílem měřit jízdní dynamiku vozidel při průjezdu konkrétním obtížným obloukem. Vozidla Octavia s cca 150.000 najetými kilometry, zbrusu nová Octavia a Alfa Romeo s více než půlmilionem kilometrů se postavila proti sobě na start. Zkušení řidiči nejprve projeli oblouk mezi obcemi Vícov a Ohrozim rychlostí přes 105 km/h, při kterém dosahovalo zrychlení v příčném směru hodnot cca 0,5 až 0,6 g , na jehož konci vozidla na poměrně rovném úseku brzdila. Nové vozidlo s bezvadným stavem podvozku a brzd s brzdovým asistentem trvale s příkrým náběhem brzdilo s hodnotou cca 1,0 g, vozidlo s mnoha kilometry a horším stavem podvozku a brzd pouze cca 0,75 až 0,8 g.

Poté následovaly nárazy vozidla VW Transporter do figuríny dospělého a dítěte při rychlostech cca 35 až 45 km/h v porovnání testů s namontovaným předním rámem a bez něj.

Druhý den následovaly převážně čelní vozidel s malým překrytím, kdy vozidlo VW Transporter s překrytím cca 20 procent čelně naráželo do osobních vozidel, a to s řidičem, rychlostí vyšší než 40 km/h. Americké vozidlo Chrysler Sebring narazilo do boku Hondy Civic a vrcholem bylo neplánované převrácení vozidla Fiat Marea při velmi malém čelním překrytí (cca 10 %), kdy došlo k vyjetí pneumatiky Fiatu po pneumatice Mitsubishi Carisma. Naštěstí se vše obešlo bez zranění.

Ve všech vozidlech i figurínách byla moderní měřicí technika, která zaznamenávala průběhy dynamických veličin, a to během celé doby trvání kolize. Ve vozidlech byly figuríny opatřené snímači zrychlení hlavy. Techniku dodal převážně Ústav soudního inženýrství VUT v Brně. Dále nechyběly 3D skenery (vozidel i okolí), kamery či kvadrokoptéry pro monitoring situace z výšky.

Jelikož videa z ukázek konkrétních nehod, která jsem připravil s podporou simulačního programu Virtual CRASH 3.0, nenašla přímého užití v TV, zveřejnil jsem je pro všechny za účelem ukázky na youtube.

Videa ke zhlédnutí jsou aplikací simulací provedených testů a ukazují výsledky testů na příkladě možné konkrétní nehody:

1.  Srážka VW Transporter s “ochranným rámem” se dvěma přecházejícími osobami zpoza autobusu

2. Srážka VW Transporter s Hondou Civic, Transporter objíždí koně a Honda vyjede ze zakrytého výhledu

3. Střet Hondy a Sebringu na křižovatce po nedání přednosti v jízdě

4. Střet s malým překrytím s převrácením

Organizátorům, návštěvníkům i nadšencům patří dík.