Nárazová zkouška autobusu

Ve středu 25. září 2013 proběhl na letišti v Pardubicích nárazový test skeletu autobusu SOR do pevné bariéry za účelem ověření simulačních modelů deformace v rámci projektu MPO za účasti mnoha subjektů z veřejné i soukromé sféry.

Tohoto testu se jako spolupracující subjekt zúčastnil rovněž Ústav soudního inženýrství VUT v Brně, který prostřednictvím svých pracovníků vybavil model svou vlastní měřicí technikou za účelem sledování dynamických parametrů skeletu autobusu během nárazu a rychlosti před nárazem.

Autobus byl celkově vybaven nejmodernější měřicí technikou včetně figurín vybavených snímači a celý test byl dokumentován za použití mnoha vysokorychlostních kamer. Autobus byl roztlačen na předpokládanou rychlost 25 až 30 km/h, před nárazem byl odpoután od tlačícího vozidla a narazil do pevné bariéry z betonových panelů.

Příprava testu

Technika sestavená na Ústavu soudního inženýrství se plně osvědčila a obstála ve srovnání s výrazně dražšími konkurenty a přinesla cenná data k deformačnímu chování autobusu a působení sil na posádku. Výsledná střetová rychlost cca 24 km/h způsobila na konstrukci autobusu výrazné trvalé deformace.

Test se celkově velmi vydařil, díky organizátorům za pozvání a těšíme se na další podobné akce.